Catatan

ask! don't assume!

Imej
bismillah walhamdulillah
Pagi jumaat yang barakah. Tadi baru balik dari program "Subuh Congregational Prayer" yang di anjurkan oleh Majlis perwakilan pelajar dan kerjasama dengan kelab i-Masjid dan Mahallah.
Alhmdulillah meriah sangat-sangat bila dapat solat subuh jemaah di Masjid. Kebiasaan dan kebanyakan muslimat memang solat subuh sendiri di bilik dan kalau ada peluang dapat berjemaah dengan roomate. Bila tidur ramai-ramai di masjid, teringat zaman sekolah; sebelum tidur baca al-mulk, baca doa ramai-ramai, pillow talk , orang buat bising masa kita nak tidur, kawan kacau dan lain-lain. Rindu dan tersangat rindu zaman di mana ibadah kita di masukkan dalam sistem dan warta disiplin. seriously sangat rindu.
Aku malam semalam ditugaskan untuk update kehadiran ahli usrah yang mana kiteorang diwajibkan untuk hadir walaupun program tu tak wajib pun. 
Satu per satu whatsapp masuk untuk maklum ketidakhadiran juga kelewatan kerana beberapa urusan dan assignment yang perlu dihantar …

USR ke Penang

Imej
Bismillah walhamdulillah

2 hari 2 malam di Penang membuka ruang sy mengenali manusia dari sudut pandang yang berbeza dan membuka ruang fikiran untuk lebih terbuka.


“Jika kamu ingin mengenali kawanmu, maka, makanlah dengannya, tidurlah dengannya, dan bermusafirlah dengannya…” (Umar Alkhattab)
Alhamdullillah setelah tiga tahun belajar dan menjalani latihan Silat Cekak Malaysia di Uia, baru diri ini dipilih Allah untuk mengambil Ujian Sijil Rendah.
Pada awalnya, sy memang sangat berminat dengan segala jenis Martial Art dan sejak dari tingkatan 4 tidak berkesempatan untuk masuk dan belajar seni pertahankan diri. Pada waktu tu, kat sekolah ade Silat Gayong.
Masa STAM, ada seorang sahabat ajak join Te Kuan Do (tk tahu betul tak eja) tapi masa tu rase tak boleh go on sebab bayaran yang mahal dan cara belajar yang pelik (kene sepak tinggi2 yang mana kurang sesuai untuk wanita pastu masa berlawan "sparing" tu tk gune sngt apa yg kite belajar tapi gune gaya bebas) . Pada masa yang sama, …

alone.

Imej
bismillah walhamdulillah
Minggu sebelum cuti study week merupakan minggu yang agak sunyi sbb rata-rata student yang duduk jauh dah balik sebab dorang beli tiket balik rumah ,awal. Klu masuk kampus time ni,msti rase mcm kampus Zombie! sume org hilang kene makan ngn zombie ha3 (pengaruh movie)
Aku mcm biasa, minggu free aku balik, minggu tak free aku balik, minggu study week ke tak study week ke aku akan terbang ke negeri kesayanganku. (so tk de perasaan pn nk balik awal ke tak ke.)
Kelas last sblum cuti, separuh kelas hilang, tetapi kls still on mcm biase, Lepas habis kelas, ade classmate ajak lunch sekali. ermm , first time member tu ajak gi makan, so aku tk tolak lah sbb muke die mcm ade masalah je. die tk dpt tiket balik ke? assignment kene tolak, so tk leh balik? exam mase study week (saje reka, exam study week,lecturer lah jawab ha3)?
sampai cafe, (kt cafe cuti tk cuti full sokmo) classmate tu pn start cite die.
"wei, hang penah rase tak hidup hang sunyi gila? (member ni org …

Oh My Fajar Prayer! #kunMusliman #iium

Imej
bismillah walhamdulillah.

hari ni nak share video yg saya buat bersama sahabat2 usrah di uia. (tahun lps lagi , sempena bulan dakwah Maaruf club)

video ni sedikit sebanyak menunjukkan perbezaan orang yang bangun di awal pagi dan orang yg bangun lewat .

smoga terhibur dan memberi manfaat..

*jgn lupa share ye^^

#avantGarde #kunMusliman



2016, are you that busy?

bismillah assalamualaikum.

Alhamdulillah.

as this is my first blog in this 2016, I would like to try write it in English. One of the major reason is, last week my Research Methodology lecturer said, many fresh graduate fail to get a job because they cannot talk, write, and cannot even understand English very well ( I know it is all Rezeki from Allah , but i'm saying this according to what researcher found) , so he advised us to think, talk,write,post,read and do everything in English.

Alright! here we go.

there were few people ask me about my blog (only one or two people actually, huhu),

-why you didn't write anything this year?  hah, what happen to your blog? and another similar question.

First, I feel very happy because I knew someone read my post and follow my 20 cent story!

second, I feel ashamed. Am I that busy compared with others?  I said I want to improve my writing yet I didn't do anything. and many other thought that come into my mind.

actually I do think to quit…

Sekolah Menengah ! #2

Imej
*** aku membuka mataku.
hanya tuhan yang tahu betapa gembiranya aku ketika itu.
"ateh bangun, selotip dengan gam letak kat mana, umi nak balut loker ni." (untuk kemaskan dan cantikkan loker kayu tersebut, umi akan beli pembalut hadiah warna kegemaran kami dan kebiasaan umi balut masa mula-mula dapat loker).
aku terpinga-pinga. mimpikah?
"Umi?.."
aku bangun mengambil selotip dan gam lalu ku hulur kepada umi. Aku kembali duduk di sisi katil.
"makan tak tadi?" soal umi sambil tangannya lincah menggunting dan melekatkan kertas pembalut hadiah berwarna merah jambu ke seluruh loker kayu ku.
aku diam. masih terkejut, juga terharu dengan kehadiran Umi. bola mataku beralih ke luar tingkap. 'oh,sudah hampir gelap. lepas maghrib kene berkumpul di surau.'
tidak sampai 5 minit loker kayu yang kurang aku hargai berubah menjadi loker yang paling aku sukai di dalam dunia ini. Segala-galanya kemas dan rapi disusun oleh Umi.
"nanti jangan lupa turun makan. da…

Sekolah Menengah!

Imej
Tali kasut di buka dan di ikat semula berulang kali. Tudung labuh bulat berwarna putih bersama jarum di sisi pipi yang ditelak oleh umi dikemaskan. 
'takutnye masuk sekolah agama. Mesti peraturan lagi ketat dari Sek Men Sri Tualang. Kenapalah aku tak ikut je cakap orang suruh teruskan sek Sri tu. Sek agama dah lah kene pakai tudung labuh, pakai stoking, kene study 21 subjek, bahasa Arab pulak tuu! (pening).'
     "Ateh cepatlah keluar dari kereta, ambil semua fail, jagan tertinggal sijil-sijil nk daftar ni. sekejap lagi ramai orang." Ayah bersuara.
Hari pertama ke sekolah menengah tidak ditemani oleh umi bersama kerana pada hari yang sama PASTI Al-Hidayah Paya Luas(tadika Islam) membuka pendaftaran untuk kemasukan baru dan umi terpaksa menunggu di sana pada hari tersebut. Sebab yang kedua adalah ini merupakan tahun ke-4 aku duduk di asrama, jadi umi tidak begitu risau sepertimana kerisauan umi terhadap abang dan kakak-kakak ku mendaftarkan diri di Asrama. 
Pagi yang…