Catatan

Top-down, Bottom-up

Imej
bismillah alhamdulillah

Salam 25 ramadan semua!

Jadi hari ini saya akan sambung dengan tajuk yang saya sebut dari catatan saya yang lepas; 'top-down' and 'bottom-up'  approach .

Sebenarnya term ini boleh dijumpai dalam buku-buku psychology , tetapi memandangkan saya jurusan sains politik, jadi saya akan terangkan term tersebut dari perspektif  kos saya. Biasanya pendekatan top-down bottom-up  sangat penting untuk badan-badan kerajaan atau bukan kerajaan untuk mencipta sesuatu polisi (policy) . Saya belajar mengenai perkara ini masa semester dua subjek 'Public Admin'.

orite! Jom mula ulangkaji! :) (bagi yang baru dengar term ini, boleh baca slow2 dan semoga bermanfaat >.^ )

Mencipta sesuatu benda baru untuk dilaksanakan dan dijalankan oleh semua warga kerja atau seluruh masyarakat bukanlah perkara yang mudah. Ia memerlukan penelitian, kajian, rujukan dan pelbagai kerja supaya polisi yang baru itu mendatangkan banyak faedah serta dapat memperbaiki masalah yang…

theory

Salam 6 Ramadan

Sedang ralit(khusyuk) study untuk last paper final exam hari jumaat ni, tiba-tiba muncul beberapa soalan dalam kepala sampai tak boleh dah nak sambung study..

"memang manusia begitu kah? guna bila perlu, buang bila tidak lagi sempurna. Masa perlu, jumpa depan-depan, buat surat, dsb tetapi bila tak perlu , kene buang macam tu sahaja."

------------------------------------------------------------------------------------------

Dalam theori sosiology, di bawah tajuk ' social construction of reality' , Balvino ada menyebut bahawa, "sesuatu perbuatan manusia dibentuk oleh dua benda; status and role (status dan peranan)". Dua perkara ini mampu menjadi kayu ukur terhadap perbuatan manusia dari semasa ke semasa.

Di bawah Role(peranan) pula, ada 7 pecahan dan salah satu daripadanya adalah "role ambiguity". Role ambiguity ini adalah apabila seseorang itu tidak jelas akan peranan diri dia sendiri dan ini akan menyebabkan dia itu tidak mampu ber…

ask! don't assume!

Imej
bismillah walhamdulillah
Pagi jumaat yang barakah. Tadi baru balik dari program "Subuh Congregational Prayer" yang di anjurkan oleh Majlis perwakilan pelajar dan kerjasama dengan kelab i-Masjid dan Mahallah.
Alhmdulillah meriah sangat-sangat bila dapat solat subuh jemaah di Masjid. Kebiasaan dan kebanyakan muslimat memang solat subuh sendiri di bilik dan kalau ada peluang dapat berjemaah dengan roomate. Bila tidur ramai-ramai di masjid, teringat zaman sekolah; sebelum tidur baca al-mulk, baca doa ramai-ramai, pillow talk , orang buat bising masa kita nak tidur, kawan kacau dan lain-lain. Rindu dan tersangat rindu zaman di mana ibadah kita di masukkan dalam sistem dan warta disiplin. seriously sangat rindu.
Aku malam semalam ditugaskan untuk update kehadiran ahli usrah yang mana kiteorang diwajibkan untuk hadir walaupun program tu tak wajib pun. 
Satu per satu whatsapp masuk untuk maklum ketidakhadiran juga kelewatan kerana beberapa urusan dan assignment yang perlu dihantar …

USR ke Penang

Imej
Bismillah walhamdulillah

2 hari 2 malam di Penang membuka ruang sy mengenali manusia dari sudut pandang yang berbeza dan membuka ruang fikiran untuk lebih terbuka.


“Jika kamu ingin mengenali kawanmu, maka, makanlah dengannya, tidurlah dengannya, dan bermusafirlah dengannya…” (Umar Alkhattab)
Alhamdullillah setelah tiga tahun belajar dan menjalani latihan Silat Cekak Malaysia di Uia, baru diri ini dipilih Allah untuk mengambil Ujian Sijil Rendah.
Pada awalnya, sy memang sangat berminat dengan segala jenis Martial Art dan sejak dari tingkatan 4 tidak berkesempatan untuk masuk dan belajar seni pertahankan diri. Pada waktu tu, kat sekolah ade Silat Gayong.
Masa STAM, ada seorang sahabat ajak join Te Kuan Do (tk tahu betul tak eja) tapi masa tu rase tak boleh go on sebab bayaran yang mahal dan cara belajar yang pelik (kene sepak tinggi2 yang mana kurang sesuai untuk wanita pastu masa berlawan "sparing" tu tk gune sngt apa yg kite belajar tapi gune gaya bebas) . Pada masa yang sama, …

alone.

Imej
bismillah walhamdulillah
Minggu sebelum cuti study week merupakan minggu yang agak sunyi sbb rata-rata student yang duduk jauh dah balik sebab dorang beli tiket balik rumah ,awal. Klu masuk kampus time ni,msti rase mcm kampus Zombie! sume org hilang kene makan ngn zombie ha3 (pengaruh movie)
Aku mcm biasa, minggu free aku balik, minggu tak free aku balik, minggu study week ke tak study week ke aku akan terbang ke negeri kesayanganku. (so tk de perasaan pn nk balik awal ke tak ke.)
Kelas last sblum cuti, separuh kelas hilang, tetapi kls still on mcm biase, Lepas habis kelas, ade classmate ajak lunch sekali. ermm , first time member tu ajak gi makan, so aku tk tolak lah sbb muke die mcm ade masalah je. die tk dpt tiket balik ke? assignment kene tolak, so tk leh balik? exam mase study week (saje reka, exam study week,lecturer lah jawab ha3)?
sampai cafe, (kt cafe cuti tk cuti full sokmo) classmate tu pn start cite die.
"wei, hang penah rase tak hidup hang sunyi gila? (member ni org …

Oh My Fajar Prayer! #kunMusliman #iium

Imej
bismillah walhamdulillah.

hari ni nak share video yg saya buat bersama sahabat2 usrah di uia. (tahun lps lagi , sempena bulan dakwah Maaruf club)

video ni sedikit sebanyak menunjukkan perbezaan orang yang bangun di awal pagi dan orang yg bangun lewat .

smoga terhibur dan memberi manfaat..

*jgn lupa share ye^^

#avantGarde #kunMusliman



2016, are you that busy?

bismillah assalamualaikum.

Alhamdulillah.

as this is my first blog in this 2016, I would like to try write it in English. One of the major reason is, last week my Research Methodology lecturer said, many fresh graduate fail to get a job because they cannot talk, write, and cannot even understand English very well ( I know it is all Rezeki from Allah , but i'm saying this according to what researcher found) , so he advised us to think, talk,write,post,read and do everything in English.

Alright! here we go.

there were few people ask me about my blog (only one or two people actually, huhu),

-why you didn't write anything this year?  hah, what happen to your blog? and another similar question.

First, I feel very happy because I knew someone read my post and follow my 20 cent story!

second, I feel ashamed. Am I that busy compared with others?  I said I want to improve my writing yet I didn't do anything. and many other thought that come into my mind.

actually I do think to quit…